söndag 6 april 2008

Saffran Äppelkaka


Ingredienser:
100 g smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 st saffran, i paket
200 g färskost, t ex Crème Bonjour eller Philadelphia
3 st ägg
1 dl mannagryn
3 st äpplen
1 msk smör, till formen
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker

Tillbehör:
5 dl vaniljyoghurt, eller honungsyoghurt som runnit av i kaffefilter några timmar.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°.
Rör smör, socker, vaniljsocker och eventuellt saffran ljust och fluffigt.
Rör ned osten lite i taget. Dela på äggulor och vitor.
Blanda ner äggulorna en i taget i smeten och därefter mannagryn.
2. Vispa vitorna till fast skum.
Vänd försiktigt ned först 1/3, sedan resten av vitorna i mannagrynssmeten.
Rör inte för mycket.
3. Skala, kärna ur och klyfta äpplena.
Smörj en form, 24 cm i diameter, med löstagbar kant.
Bred ut smeten i formen och stick ner äppelklyftor.
Blanda kanel och vaniljsocker och strö det över kakan.
4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
Stäng av ugnen och låt kakan stå ytterligare 15 min.
Låt kallna i formen. Servera med avrunnen yoghurt.

Inga kommentarer: